От днес  закупуването на антибиотици и лекарства за диабет ще

...
От днес  закупуването на антибиотици и лекарства за диабет ще
Коментари Харесай

Електронните рецепти за антибиотици влизат в сила

От днес  закупуването на антибиотици и медикаменти за диабет ще става единствено с електронна рецепта.Досега електронната рецепта беше нужна единствено за медикаменти, които се възстановяват от Здравната каса, както и за тези, съдържащи наркотични субстанции със зелен и жълти предписания.

Медикаментите за диабет и антибиотичните лекарствени средства ще бъдат продавани и против хартиени предписания, издадени преди влизането в действие на новите правила. По този метод ще бъде нараснал контролът над предписването и отпущането на медикаментите и използването им отвън предназначението им.

Първоначално измененията трябваше да влязат в действие от 1 октомври. Въпреки че и до момента антибиотичните лекарства се закупуваха по закон единствено против рецепта, на процедура доста аптеки отпускаха такива медикаменти, без да имат показана рецепта за тях. След 16 октомври това ще е по-трудно, защото самата аптека ще бъде застрашена от инспекция от Агенцията по медикаментите. Причината е, че аптечните дневници за осъществяване на предписания също стават електронни и изчезналите данни в тях елементарно ще бъдат засичани.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР